SALTK
„Tulipn” salta
Hozzvalk 5 szemlyre: 40 dkg burgonya, 30 dkg uborka, 5 db tojs, 45 dkg nyelv, 1 fej vrshagyma, 20 dkg trappista sajt, 20 dkg majonz
Elksztse: A burgonyt hjban megfzzk, megtiszttjuk, a szott vagy pcolt uborkt megtiszttjuk a hjtl s a magvaitl, kockra vgjuk. A kemnyre ftt tojsokat s a ftt nyelvet kockra, a hagymt karikra vgjuk. A felvgott anyagokat sszekeverjk, majonzzel zestjk s meghintjk reszelt sajttal. A saltt friss vagy konzervparadicsombl kivgott tulipnokkal dsztjk.
„Kaszpi” salta
Hozzvalk 5 szemlyre: 2 db kzepes hering, 4 db srgarpa, 2 db mlesztett sajtkocka, 15 dkg vaj, bors, petrezselyem zldje
Elksztse: A ftt srgarpt s az mlesztett sajtokat reszeln lereszeljk vagy hsdarln ledarljuk, hozzadjuk a felengedtetett vajat s a heringfilbl kszlt darlkot, jl sszekeverjk, zls szerint borssal zestjk. A ksz saltt petrezselyem zldjvel dsztjk.
„Puszta” salta
Hozzvalk 5 szemlyre: 20 dkg burgonya, 17 dkg srgarpa, 2 fej vrshagyma, 15 dkg uborka, 1/2 pohr tolaj, 1 kanl ecet, s, bors - zls szerint
Elksztse: A friss, nyers srgarpt s a burgonyt megmossuk, megtiszttjuk s szalmra vgjuk, azutn a burgonyt 5 percig forrsban lv ss vzben blansrozzuk. A pcolt vagy szott uborkt megtiszttjuk a hjtl s a magvaitl, szalmra vgjuk. Mindezt sszekeverjk, hozzadunk hagymt, zldborst s saltalvel (bors, ecet, tolaj) zestjk. Petrezselyem zldjvel, hagymval dszthet.
„Hzi” salta
Hozzvalk 5 szemlyre: 30 dkg hal, 8 dkg majonz, 8 dkg tejfl, 2 db tojs
Elksztse: A szlka nlkli ftt halat s a kemnyre ftt tojsokat kockra vgjuk, salts tlba helyezzk, elkeverjk, meghintjk petrezselyem zldjvel s hagymval, lentjk majonzzel s tejfllel. A ksz saltt citromdarabokkal dszthetjk. A salthoz sgr-, harcsa- vagy tkehalfilt hasznlhatunk.
„Eliszta” salta
Hozzvalk 5 szemlyre: 45 dkg birkahs vagy szajgak antilop hsa (z hsval helyettesthet), 40 dkg burgonya, 30 dkg uborka, 5 db tojs, 20 dkg trappista sajt, 1 pohr majonz, 1 fej vrshagyma, s s petrezselyem zldje - zls szerint
Elksztse: A megfztt, nem kvr birkahst (vagy vadhst), a ftt burgonyt, ftt tojst s a szott vagy pcolt uborkt hasbokra, a hagymt fl karikkra vgjuk, a sajtot lereszeljk. Ezt majonzzel zestjk, zls szerint szzuk, azutn sszekeverjk, salts tlba helyezzk. Vajforgcsokkal, ftt tojsbl vgott apr hasbokkal dszthetjk, meghinthetjk reszelt sajttal, kaporral s petrezselyem zldjvel.
LEVESEK
Budan
Hozzvalk 5 szemlyre: 30 dkg marhahs, 10 dkg finomliszt, msfl fej vrshagyma, 70 dkg burgonya, 1 dl tejfl, s - zls szerint
Elksztse: A hst megmossuk, kt- kt s fl dkg-os darabokra vgjuk, felntjk hideg vzzel s flig megfzzk, azutn hozzadjuk a felszeletelt burgonyt s a fl karikkra vgott hagymt s gy kszre fzzk. A levest behabarjuk a korbban kivett kis mennyisg hslvel felhigtott liszttel s felforraljuk. A tejflt kzvetlenl tlalskor adjuk hozz.
Rgen a budant szrtott s/vagy fstlt hsbl ksztettk, ami az telnek klnleges zt adott. A szrtott hst a kvetkezkppen ksztettk: a hst vkony rtegekre vgtk, folyamatosan 2-3 percre ss lbe mertettk, azutn kivettk s napos, jl szellz helyen szrtottk. A szrtott hst mind levesek, mind msodik fogsok ksztshez is fel lehet hasznlni.
Sr leves
Hozzvalk 5 szemlyre: 65 dkg csontos hs, 15 dkg kles vagy rizs, 5 dkg szalonna, 2 fej vrshagyma, msfl tojs
Elksztse: A csontos hst megfzzk. A forrsban lv hslbe beletesszk az tvlogatott s tmosott rizst vagy klest s az egszet kszre fzzk. Tz perccel a fzs befejezse eltt a levesbe becsurgatjuk a felvert tojsokat s jl elkeverjk. A levest slt szalonnval s hagymval javthatjuk fel.
Hsleves
Hozzvalk 5 szemlyre: 1,6 kg marha- vagy birkahs, 5 fej vrshagyma, 2 db srgarpa, babrlevl, fekete bors, s
Elksztse: A darabokra vgott birka- vagy marhaszegyet a bordacsontokkal egytt (1 adagra 4-5 db 4-5 dkg-os darabot szmolva) megmossuk s betesszk a fazkba, felntjk hideg vzzel s kszre fzzk, mikzben idnknt levesszk a habot. Hogy a hslnek aranyos sznt adjunk, hozzadunk pirtott srgarpt s vrshagymt, a fzs vgn babrlevelet, fekete borsot s st.
Tlalskor a hsdarabokat kln tnyrra helyezzk, tetejre karikra vgott vrshagymt helyeznk. A hslevest kln, szilkkben adjuk fel az asztalra.
A hslevest legjobb I. osztly marhahsbl kszteni. Birkahsbl ehhez a fogshoz brmelyik hsrszt felhasznlhatjuk.
„Puszta” leves
Hozzvalk 5 szemlyre: 1/2 kg marha- vagy birkahs, 1/2 kg burgonya, 1 fej vrshagyma, 1 db srgarpa, 5 dkg vaj
A tszthoz: 2 db tojs, 30 dkg finomliszt, s s fszerek zls szerint
Elksztse: A csontos hsdarabokat megmossuk, felntjk hideg vzzel s a hab idnknti levtele mellett megfzzk. Amikor a hs flig megftt, beletesszk a kockra vgott burgonyt, a fzs vgn pedig hozzadjuk a vkonyra nyjtott, kis rombuszokra vgott tsztt. A levest pirtott hagymval s srgarpval, szerecsendival lehet zesteni, tlalskor pedig meghintjk petrezselyem zldjvel.
Tokhalbl kszlt leves
Hozzvalk 5 szemlyre: 1 kg tokhal, 2,5 l vz, 1 fej vrshagyma, 1 db fehrrpa, 1 db zeller, babrlevl, bors, petrezselyem zldje
Elksztse: A tokhalleveshez az egsz halat vagy csak a fejt is felhasznlhatjuk. Elkszts utn a halat darabokra vgjuk, a fejt nhny darabra sztvagdaljuk, eltvoltjuk a szemeket s a kopoltyt. A halat behelyezzk az ednybe, felntjk s megfzzk. Nemsokkal a forrs eltt levesszk a megjelen habot, hozzadjuk a fehrrpt s a zellert, valamint a vrshagymt. A msodik felforrals utn a fzst gyenge tzn folytatjuk 50-60 percig, azutn kivesszk a haldarabokat, a fejdarabokrl eltvoltjuk a hst, a porcokat pedig puhulsig fzzk. A ksz hallevest tszrjk.
A hallevest szilkben, a halat kln tnyron szolgljuk fel, meghintvn hagymval s petrezselyem zldjvel.
HALTELEK
Szrtott hal
Elksztse: A friss vagy mlyhttt volgai pontyot vagy dvrkeszeget megszrjuk sval, prs al tesszk s 2 napig prs alatt tartjuk. Ezutn lemossuk rla a st s 6 rn keresztl ztatjuk. Az elksztett halat ers zsinegre vagy drtra fzzk s jl szellz helyen felfggesztjk.
Ugyangy lehet szrtani kibelezett fogast, sllt, nyurga pontyot vagy harcsafilt.
Halpsttom
Hozzvalk 5 szemlyre: 40 dkg tkehal vagy hekk, 10 dkg teavaj, 12 dkg srgarpa, 6 fej hagyma, fszerek zls szerint
Elksztse: A srgarpt s a hagymt megtiszttjuk, felaprtjuk s enyhn megpirtjuk, azutn hozzadjuk a halfilt, a fszereket s kszre stjk. Az elksztett zldsget s a halat hsdarln ktszer ledarljuk, azutn a kapott masszba belekeverjk a vajat s az egszet habosra keverjk.
A halpsttomot hidegkonyhai ksztmnyknt hasznlhatjuk fel vagy szendvicskrmknt vajas kenyrre kenhetjk.
Kavir nyurga ponty ikrjbl
Hozzvalk 5 szemlyre: 70 dkg halikra, 1 evkanl s, zldhagyma vagy vrshagyma - zls szerint
Elksztse: A halat kibelezzk, kivesszk az ikrt, megszabadtjuk a hrtytl, zomncozott ednybe tesszk, hozzadjuk a st, jl elkeverjk s 12 rra a htszekrnybe tesszk. Tlals eltt az ikrt meghintjk zldhagymval vagy vrshagymval.
Tokhal felengedtetett hsa
Hozzvalk 5 szemlyre: 1 kg tokhal hsa, 1 db srgarpa, 1 db fehrrpa, 1 evkanl teavaj, 1 fej hagyma, s, bors - zls szerint
Elksztse: A feldolgozott tokhalhst adagokra daraboljuk, szzuk, borsozzuk s lbasba vagy fazkba tesszk, hozzadjuk a hagymt, srgarpt, fehrrpt, egy kevs hallevest vagy vizet s fed alatt gyenge tzn 15-20 percig fzzk. Miutn kiengedett, tehetnk bele egy kevs teavajat is.
Tokhal hsbl kszlt brg
Hozzvalk 5 szemlyre: A halhsbl kszlt tltelkhez: 80 dkg tokhalfil, 2 fej vrshagyma, s, bors - zls szerint
A tszthoz: 35 dkg rtesliszt, 1 tojs, 8 g s, 1.5 dl vz
Elksztse: A tokhalat kifilzzk, ledarljuk, hozzadjuk az aprtott vrshagymt, megszzuk, megborsozzuk. A tsztt ugyangy ksztjk, mint a hssal tlttt brg esetben.
A kinyjtott lepnykk kzepre tesszk a halhsbl kszlt tltelket s sszecsippentjk a lepnykk szlt. A brgket forrsban lv ss vzben megfzzk s vajon tlaljuk.
Egszben slt fogas, sll
Hozzvalk: 1,2 kg fogas, 3 dkg tkezsi zsr, 3 dkg sajt, s, bors - zls szerint
Elksztse: A letiszttott, kibelezett s tmosott fogastesteket megkenjk sval, megborsozzuk s kizsrozott tepsibe tesszk. A hal tetejre vajat szrunk, meghintjk reszelt sajttal vagy zsemlemorzsval, betesszk a stbe s 250-280 C fokon kszre stjk.
A slt fogast hidegen hidegkonyhai ksztmnyknt vagy forr llapotban zldsges krettel tlaljuk.
Ugyangy kszthetnk el ms halfajtkat is.
Enyhn ss ftt csuka burgonyval
Hozzvalk: csuka, s, burgonya s teavaj - szksg szerint
Elksztse: A csukt megszzuk s 10-12 rra hideg helyre tesszk. Azutn lemossuk a st, kibelezzk, feldaraboljuk s kifzzk. A ksz halat letiszttjuk s ftt burgonyval, vajjal tlaljuk.
Halas szoljanka leves
Hozzvalk 5 szemlyre: 70 dkg hal, 60 dkg savanykposzta, 8 dkg tolaj, 1 fej vrshagyma, s, bors - zls szerint
Elksztse: A harcst vagy ms kvr halat letiszttjuk, kibelezzk, feldaraboljuk, szzuk, borsozzuk s tolajban mly serpenyben vagy lbasban mindkt oldaln kistjk. Ezek utn hozzadjuk a savanykposztt, a vrshagymt s fed alatt kszre proljuk.
„Meglepets” vagdalt
Hozzvalk 5 szemlyre: 70 dkg harcsafil, 7,5 dkg teavaj, 2 db tojs, 20 dkg fehrkenyr, s, bors - zls szerint
Elksztse: A harcsafilt hsdarln ktszer ledarljuk, hozzadjuk a st, borsot, jl elkeverjk s ebbl a tltelkbl lepnykket ksztnk. Mindenegyes lepny kzepre kis darab httt teavajat tesznk, a lepnykk szlt sszefoglaljuk s vagdaltat formzunk belle, amelyet nyers tojsban ktszer megnedvestnk s zsemlemorzsval panrozzuk. A vagdaltakat nagy mennyisg zsrban kistjk.
A vagdaltakat pirtott fehrkenyr szeletekre helyezzk s kretknt slt krumplit adunk mellje. Paradicsomszeletekkel, petrezselyem zldjvel dsztjk.
Harcsaprklt
Hozzvalk 5 szemlyre: 1 kg 40 dkg harcsa, 3 dkg paradicsompr, 3 dkg rtesliszt, 5 dkg tejfl, 10 dkg vrshagyma, 5 dkg tolaj, 2 dkg s, babrlevl, hsleveskocka.
Elksztse: A harcsafilt 2-2,5 dkg-os darabokra vgjuk, megszzuk s elforrstott serpenyn jl megpirtjuk, hogy vrses kreg keletkezzen rajtuk. Ezutn ksztjk el a szszt. A vrshagymt tpasszrozzuk, rtesznk egy kevs lisztet s vegesre pirtjuk, hozzadjuk a paradicsomprt, a hslevet, a tejflt s sszekeverjk, hogy egyenletes llomny masszt kapjunk. A megpirtott halat lentjk ezzel a szsszal, megszzuk, babrlevllel zestjk s 2-3 percig proljuk.
Kretknt krumpliprt, ftt rizst vagy ftt tsztt is felszolglhatunk.
Harcsbl kszlt saslik
Hozzvalk 5 szemlyre: 1,5 kg harcsa, 0,5 dl tolaj vagy 5 dkg zsr, 12 dkg vrshagyma, 0,5 dl ecet, s, bors, babrlevl - zls szerint
Elksztse: A harcst kifilzzk, 2,5 - 3 dkg-os darabokra vgjuk, hozzadjuk a karikra vgott hagymt, az ecetet, a borsot, a st, a babrlevelet s 1,5 - 2 rig pcoljuk. Azutn jl tforrstott serpenyben tolajban vagy sznen kistjk.
Tlalskor a saslikot petrezselyem zldjvel, hagymval dszthetjk.
Halas kolbszkk
Hozzvalk 5 szemlyre: 1 kg 20 dkg harcsa, 2 s fl tojs a tltelkhez, 1 tojs a panrozshoz, 12 dkg vrshagyma, 5 dkg szalonna, 5 dkg teavaj a vrshagyma pirtshoz, 5 dkg teavaj a tlalshoz, 0,6 dl tolaj, 10 dkg zsemlemorzsa, s - zls szerint
Elksztse: A harcst kifilzzk, hsdarln ktszer tdarljuk. Kln ksztjk a tltelket a kemnyre ftt tojsokbl, a ftt harcsahsbl s a szalonnbl. Kis darabokra vgjuk az alkot rszeket s hozzjuk adjuk a kiss megpirtott vrshagymt s a st. A tltelket jl elkeverjk. A halas masszbl lepnykket ksztnk, rjuk helyezzk a ksz tltelket s kolbszkkk hengergetjk ket. Ktszer zsemlemorzsban kipanrozzuk s nagy mennyisg zsrban kistjk. Teavajjal s slt krumplival tlaljuk.
Hagyms harcsa „beefsteak”
Hozzvalk 5 szemlyre: 80 dkg harcsafil, 0,5 tojs, 8 dkg zsemlemorzsa, 0,5 dl tolaj, a vrshagyma pirtshoz 2 dkg bzaliszt, 15 dkg vrshagyma, 3 dkg zsr, margarin vagy teavaj, 1 kg 20 dkg burgonya, s, bors - zls szerint
Elksztse: A harcsafilt 2-3 cm vastag darabokra vgjuk, kiss kiklopfoljuk, lekerektett formt adva nekik, megszzuk, borsozzuk, panrozzuk. A harcsa „beefsteak”-et jl elmelegtett serpenyben tolajban stjk meg.
Kretknt ftt vagy slt krumplit, slt hagymt szolglhatunk fel.
Prolt hal krumplival
Hozzvalk 5 szemlyre: 70 dkg hal, 40 dkg burgonya, 2 fej vrshagyma, 10 dkg teavaj, 0,6 dl tolaj, 2 evkanl bzaliszt, s, bors - zls szerint
Elksztse: A halhst adagokra vgjuk, szzuk, borsozzuk, lisztben panrozzuk s tolajban lbasban vagy mlyebb serpenyben kistjk. A nyers burgonyt megmossuk, megtiszttjuk, vkony karikkra vgjuk s ezekkel befedjk a slt halhst. A burgonyt megszzuk, hozzadjuk a felvgott vrshagymt s teavajat, majd fed alatt kszre proljuk.
HSTELEK
Kr
U.E. Erdeniev „Kalmkk” cm orosz nyelv mvnek „Anyagi kultra” fejezete emlti meg. „Nagyon zletes tel volt a kr.... A talajba sott gdrben meggyjtottk a tzet. A keletkez hamuba helyeztk a hssal teletmtt llati testet, egy rteg fldet szrtak r s afltt is tzet gyjtottak. Az egsz vgott test a sajt levben slt meg anlkl, hogy levegvel rintkezett volna. Ezt az telt psztorok ksztettk s ktsgtelen, hogy a legsibb eredet telek kz tartozott”. Ha megvannak a megfelel krlmnyek, akkor nnepi asztalon szolglhat fel a kr.
A brnybrt alaposan letiszttjk s megmossk. A birka hst feldaraboljk, szzk, borsozzk, babrlevelet, rlt szercsendit, feldarabolt hagymt adnak hozz s beleteszik a kifordtott brnybrbe. A brnybr nylst „sszevarrjk” kihegyezett plca segtsgvel s sprgval bektik.
A fldbe gdrt snak a tz szmra, meggyjtjk a somfbl rakott nylt tzet. Amikor nagy mennyisg szn keletkezik, szttrjk s a mlyedsbe belehelyezik a brben lv hst. Ezutn forr sznnel jl befedik s fldet szrnak r. A hs hsz ra mlva ksz. Minden zbeli klnlegessg s tprtk megmarad ebben az telben.
Brg
Hozzvalk 5 szemlyre: 38 dkg finomliszt, 1 db tojs, 90 dkg hs, 2,5 dkg hj vagy szalonna, 27 dkg vrshagyma, 8 dkg teavaj, s, bors - zls szerint
Elksztse:
A tltelk: A birka- vagy marhahst (sznhst), a hjat vagy szalonnt, s a vrshagymt darabokra vgjuk, hsdarln ledarljuk, hozzadunk st, borsot s jl sszekeverjk.
A tszta: A tszthoz vesszk a finomlisztet, tojst, st, vizet s sszelltjuk a tsztt. A ksz tsztbl kerek lepnykket nyjtunk, amelyek kzepre helyezzk a hsos tltelket s a tszta szleit sszecsippentjk.
A ksz brgket kifzzk s vajon tlaljuk.
Ftt birkahs
Hozzvalk 5 szemlyre: 1,1 kg hs, 75 dkg vrshagyma, s, bors, babrlevl - zls szerint, 2,5 dl ss pcl (tuzluk)
Elksztse: A hst darabokra vgjuk s kevs vzben kszre fzzk. A fzs vgn hozzadjuk a st, hagymt, babrlevelet. A ksz birkahst tnyrra tesszk s meghintjk felvgott hagymval valamint petrezselyem zldjvel.
Kln tlaljuk fel a tuzlukot, amelyet a kvetkezkppen ksztnk el: vesznk a hslbl, amelyben a hst fztk, hozzadunk borsot, st, hagymt s zls szerint ecetet.
Slt hs ftt tsztval
Hozzvalk 5 szemlyre: 1,2 kg hs, 30 dkg finomliszt, 1,5 db tojs, 30 dkg vrshagyma, 7,5 dkg teavaj, s, bors - zls szerint, kapor vagy petrezselyem zldje
Elksztse: A birkahst vagy marhahst megtiszttjuk a hrtyktl, szeletekre vgjuk, kiklopfoljuk, rudakra vgjuk, meghintjk sval s borssal, teavaj s vrshagyma hozzadsa mellett kszre stjk.
A tojsokkal, stb. tsztt gyrunk, kinyjtjuk, metltre vgjuk s kifzzk. A ksz tsztt tsztaszrn flretesszk, hozzadjuk a hst s sszestjk.
Tlalskor kaporral vagy petrezselyem zldjvel hintjk meg.
Vagdalths elisztai mdra
Hozzvalk 5 szemlyre: 40 dkg marhahs, 50 dkg kacsahs, 60 dkg marhamj, 2 db tojs, 12,5 dkg zsr, 5 dkg vaj, 3,4 dkg zsemlemorzsa
Elksztse: A marhahst s a kacsahst ledarljuk. A mjat apr darabokra vgjuk s a vajban megpirtjuk, a hagymt is megpirtjuk. Az elksztett marha- s kacsahsbl kszlt tltelket 1,5 - 2 cm vastag lepnykk formjban nedves konyharuhra tesszk. A lepnykk kzepbe hagymval elkevert mjat tesznk, a szleket sszefogjuk s a vagdaltaknak hosszks formt adunk. Zsemlemorzsban bepanrozzuk s kistjk.
Slt burgonyval s zldborsval tlaljuk.
Tnteg
Hozzvalk 5 szemlyre: 38 dkg liszt, 1 tojs, 25 dkg hj, 45 dkg vrshagyma, 5 dkg fokhagyma, s, bors - zls szerint
Elksztse: A tsztt gy ksztjk el, mint a brgnl. A birkahjat apr darabokra vgjuk, hozzadjuk az aprra vgott hagymt, fokhagymt, st, borsot. Az egsz tltelket nyjtfval elegyengetjk.
A tsztt apr lepnykkre nyjtjuk, melyek kzepre tesszk a ksz tltelket, a lepnykk szlt sszefogjuk, azutn kifzzk s forrn tlaljuk.
Hsgombc elisztai mdra
Hozzvalk 5 szemlyre: 14 dkg szv, 15 dkg hs, 14 dkg mj, 4 dkg hajdinaksa, 5 cl tej, 2 fej vrshagyma, 4 dkg liszt, 1,5 db tojs, 3,5 dkg zsr, 38 dkg szsz
A 38 dkg szszhoz: 18 dkg tejfl, 3 dkg teavaj, 1,5 dkg bzaliszt, 18 dkg hsl, s, bors - zls szerint
Elksztse: A nyers szvet, hst, mjat darabokra vgjuk s hsdarln ledarljuk, hozzadjuk a flig megfztt hajdinakst, a pirtott hagymt tejet vagy vizet, st, borsot, tojst. A tltelket jl sszekeverjk s gombcokat formlunk belle. Azutn tojsban s lisztben panrozzuk, kistjk, majd pedig tejfls szszban vagy hagyms paradicsomszszban megdinszteljk.
A tejfls szsz elksztshez a lisztet vaj nlkl kiss megpirtjuk, lehtjk, elkeverjk a vajjal, forrsnak indult tejflbe tesszk, hozzadjuk a hslt, sval, borssal zestjk, t percig fzzk s leszrjk.
Aprtott lhs
Hozzvalk 5 szemlyre: 1,5 kg hs, 25 dkg vrshagyma, fszerek zls szerint
Elksztse: A lhst nagy darabokra vgjuk, flig kszre fzzk, azutn kis darabokra vgjuk, ednybe helyezzk, felntjk vzzel, hozzadjuk a hagymt, borsot, st, babrlevelet s kszre fzzk.
Az elkszlt hst hzi metlttel lehet felszolglni.
Cserp ednykben prolt sertshs
Hozzvalk 5 szemlyre: 80 dkg sertshs, 6 db kzepes burgonya, 2,5 fej vrshagyma, 10 dkg paradicsompr, 5 dkg szrtott gomba, 1 pohr hsl vagy vz, s, bors, babrlevl, fokhagyma - zls szerint
Elksztse: Adagonknt 1 cserpednyt vesznk. A cserpednybe beletesznk 3-4 db hst, elzleg vzben megnedvestett szraz gombt s 15 percre a stbe helyezzk. Azutn hozzadjuk a burgonyt, hagymt, paradicsomprt s a hslevest, feltesszk a lngra, felforraljuk s kb. 1 rig proljuk. A vgn zls szerint szzuk s fszerekkel meg fokhagymval zestjk.
BELSSGEKBL KSZLT TELEK
Belssg
Hozzvalk: 2 kg bl, 3 kg td, mj, vese s pacal, 1 kg vr, 0,5 kg hj, 1 kg vrshagyma, 0,5 l tej, fszerek zls szerint
Elksztse: A belet s a pacalt letiszttjuk, megmossuk. Megmossuk a tdt, mjat s vest is. Mindezt fazkba tesszk, felntjk hideg vzzel s kszre fzzk.
A friss vrt sszegyjtjk, megszrjk, hideg vizet vagy tejet adunk hozz, aprra vgott hjjal, sval, borssal, hagymval zestjk, ezzel megtltjk az oltgyomrot, bektjk s 1 rig fzzk.
A ftt belssgeket aprra vgjuk, hagymt, borsot, fokhagymt, babrlevelet adunk hozz, felntjk hslvel s 5 percig fzzk. Tlalskor a belssget forrn tesszk a tnyrra.
Slt szv
Hozzvalk 5 szemlyre: 1,5 kg szv, 10 dkg teavaj, 60 dkg vrshagyma, s, bors
Elksztse: A szvet tmossuk, apr hasbokra vgjuk, szzuk, borsozzuk s a hagymval egytt megstjk.
Kolbsz kalmk mdra
Hozzvalk: bl, hs, zsr, vrshagyma, s, bors - szksg szerint
Elksztse: A juh vastagbelet megtltjk apr darabokra vgott hssal, hozzadunk aprtott zsrt, hagymt, borsot, st, sprgval bektjk s kifzzk.
Hot
Hozzvalk: hj, vr, vrshagyma, tej, s, bors, babrlevl - szksg szerint
Elksztse: A juh vesekrnyki hjt aprra vgjuk. A friss meleg juhvrhez hozzadunk st, meleg tejet, jl elkeverjk s gzen keresztl tszrjk. Az aprtott hjat, a vagdalt vrshagymt, amelyet fele annyi mennyisgben vesszk, mint a hjat, az aprra vgott babrlevelet, rlt feketeborsot sszekeverjk a vrrel, bentjk a vastagblbe, bektjk, hideg vzbe tesszk s nagy mennyisg vzben kszre fzzk.
Pirtott mj
Hozzvalk: mj, s, bors - szksg szerint
Elksztse: Az 50-60 dkg-os marha- vagy birkamj darabokat forr hamuba tesszk s addig stjk, mg kreg keletkezik rajtuk. Azutn kivesszk ket a hamubl, a felletket kssel letiszttjuk, apr darabokra vgjuk, szzuk, borsozzuk s forrn tlaljuk.
Slt mj
Hozzvalk: mj, hj, vrshagyma, s, bors - szksg szerint
Elksztse: A mjat szeletekre vgjuk, kiklopfoljuk. A hagymt aprra vgjuk, hozzadunk st, borsot s sztdrzsljk addig, amg a hagymal meg nem jelenik. Ezzel az anyaggal megkenjk a mjat, mindenegyes mjszeletet birkahjba csomagoljuk, serpenybe helyezzk s stben kistjk.
Ftt birkafej
Hozzvalk: birkafej, s, fszerek - zls szerint
Elksztse: A birkafejet megprklik, lefosztjk rla a szrt, megmossk s b vzben megfzik. A fzs vgn hozzadjk a st s a fszereket.
A fejet zldsggel dsztik s darabols nlkl, egszben tlaljk fel a rgi npszoks szerint a tiszteletre legmltbb vendgnek vagy a csald legidsebb frfitagjnak.
Slt vel
Hozzvalk 5 szemlyre: 55 dkg friss vel, 2,5 tojs, 2,5 dkg zsemlemorzsa, 13 dkg hagyma
Elksztse: A friss velt megmossuk, ss s savany vzben megfzzk, tojsban megnedvestjk, kolbszkkk formzzuk, zsemlemorzsban bepanrozzuk s nagy mennyisg zsrban kistjk. Tuzlukkal tlaljuk.
Fejhsbl kszlt ektjagjan
Hozzvalk: birkafej, s, hagyma, fszerek - zls szerint, margarin vagy teavaj a stshez
Elksztse: Elkszts utn a birkafejet flbevgjk, kiveszik az agyvelt, megmossk, megszzk s margarinban vagy vajban kiss megprklik.
A fejet megfzik, leszedik rla a hst, apr darabokra vgjk s hozzadjk a velhz. Hagyma s fszerek hozzadsa mellett egytt tstik.
SZAJGAK ANTILOP HSBL KSZLT TELEK
A szajgak antilop hsa zletes, tpll s knnyen emszthet, kis mennyisgben tartalmaz zsrt, ezrt dits telknt fogyasztjk. Az telek elksztse eltt a szajgak antilop hst hideg ss vzben vagy ecetes vzben msfl-kt rig ztatjk.
Hstekercsek
Hozzvalk 5 szemlyre: 1 kg hs, 10 dkg szalonna, 1 fej fokhagyma, s, bors - zls szerint, zsr a stshez
Elksztse: A hst 1-1 1/2 cm vastag darabokra vgjuk, megtzdeljk fokhagymval s szalonnval, szzuk, borsozzuk, feltekercseljk, fonallal tktjk, megkenjk fokhagymval, mly serpenybe helyezzk, zsrt ntnk r s stben fed alatt kszre stjk.
Hstekercsek msknt
Hozzvalk: hs, s, bors, vrshagyma, zsrszalonna, tojs, zsemlemorzsa, zsr - szksg szerint
Elksztse: A szajgak antilop sznhst kisebb lapokra vgjuk, kiklopfoljuk, szzuk, borsozzuk, a lapok kzepre passzrozott vrshagymt s zsrszalonnadarabokat tesznk, tekercsekk feltekerjk gy, hogy fasrt formja legyen, tojs s vz keverkvel megnedvestjk, zsemlemorzsval bepanrozzuk s kevs zsrban kistjk.
Ftt rizzsel, slt krumplival vagy ms krettel tlalhatjuk.
Tzdelt hs
Hozzvalk: comb, fokhagyma, szalonna, s, bors, zsr - szksg szerint
Elksztse: A szajgak antilop hts lbnak combjt megtzdeljk fokhagymval s szalonnval, bekenjk sval , borssal s fokhagymval, zsrt kennk r, zsrpaprba tekerjk s stben megstjk. A vgn levesszk a zsrpaprt s a hst addig stjk, amg pirtott rteg nem keletkezik rajta.
A ksz hst hidegkonyhai ksztmnyben is felhasznlhatjuk, de forrn krettel is tlalhatjuk.
Ropogs
Hozzvalk 5 szemlyre: 1/2 kg hs, 10 dkg hagyma, 5 dkg paradicsompr, 4 dkg zsr, s, bors - zls szerint
Elksztse: A szajgak antilop combjnak hst 1 - 1 1/2 dkg-os darabokra vgjuk, szzuk, borsozzuk s kszre stjk. Karikra vgott pirtott hagymt, paradicsomprt adunk hozz s mg 2-3 percig stjk.
A hst ftt vagy slt burgonyval, ftt tsztval vagy omls ksval tlalhatjuk.
Hsgombc
Hozzvalk 5 szemlyre: 1/2 kg hs, 20 dkg sertsszalonna, 10 dkg vrshagyma, 5 dkg rizs, paradicsomszsz, liszt - szksg szerint, s, bors - zls szerint
Elksztse: A hst s a szalonnt hsdarln ledarljuk. A hagymt felaprtjuk s megpirtjuk. A rizst flig kszre fzzk. A darlt hst, a hagymt, a rizst, a st, borsot jl sszekeverjk, gombcokat formzunk belle, lisztben megforgatjuk s kistjk. A hsgombcokat sekly ednybe tesszk, paradicsomszsszal lentjk s 7-10 percig proljuk.
Kolbszkk
Hozzvalk 5 szemlyre: 1 kg hs, 30 kg burgonya, 10 dkg szalonna, fokhagyma, s, bors - zls szerint, liszt - szksg szerint
Elksztse: A hst hsdarln ledarljuk. A nyers krumplit, a zsrszalonnt is hsdarln ledarljuk, sszekeverjk a darlt hssal, sval, borssal s fokhagymval. Az gy nyert masszt jl felkeverjk, kis kolbszkkra osztjuk, lisztben megforgatjuk, kiss megstjk s kszre proljuk.
Dinsztelt hs
Hozzvalk 5 szemlyre: 1/2 kg hs, 7 dkg szalonna
1 l pclhez: 2 cl ecet, 2 dkg cukor, 5 db babrlevl, 1/2 teskanl bors, 1 fej vrshagyma, 1 db srgarpa, 2 cl szraz bor, s - zls szerint
Elksztse: A szajgak antilop hst kis darabokra vgjuk, megtzdeljk sertsszalonnval, azutn 25-30 percig pcoljuk. A bepcolt hsdarabokat mindkt oldalukon kiss megpirtjuk s kszre proljuk.
A pcl elksztse: a vzhez hozzadjuk az ecetet, cukrot, st, babrlevelet, borsot, a feldarabolt vrshagymt s srgarpt, ezt 30 percig forraljuk, azutn lehtjk a pclevet s hozzadjuk a szraz bort.
TSZTS TELEK
Brcog
Hozzvalk 1 kg brcoghoz: 70 dkg finomliszt, 1 db tojs, 3 dl tej vagy kefr, 10 dkg margarin, 3 dkg cukor, 1 teskanl szdabikarbna, 2 teskanl s
Elksztse: sszekeverjk a vajas, kovsztalan tsztt, 1-1,5 rig llni hagyjuk, azutn elvgezzk a tszta feldarabolst. A brcogok formja klnbz lehet: llatfigurk, lepnykk, kiflik, golyk, perecek, stb. Nagy mennyisg zsrban stjk ki.
Hajilmas
Hozzvalk: slt vaj, bzaliszt, s - szksg szerint
Elksztse: A teavaj tstsekor fehrjelerakds, ledk keletkezik. Ebbe az ledkbe vagy slt vajba szrunk bzalisztet, megszzuk, jl elkeverjk s barnra stjk. A kapott masszt lehtjk, kis szeletekre vgjuk s tehoz szolgljuk fel.
Hog-toszon
Hozzvalk: 2,5 kg gymlcs, 8,3 dl tejfl, 60 dkg cukor.
Elksztse: A krtt vagy almt meghmozzuk, kivgjuk a maghzat, gerezdekre vgjuk, felntjk tejfllel s barna sznre, valamint sr tejfls llomnyra fzzk. A fzs vgn adjuk hozz a cukrot.
Ezt az dessget hidegen tlaljuk.
Szegszerdeg
Hozzvalk 5 szemlyre: 0,5 kg liszt, 4 db tojs, 15 dkg vaj, 15 dkg tejfl, 1 teskanl s
Elksztse: Kovsztalan tsztt ksztnk, mint a hzi metlthez, vkonyra kinyjtjuk s apr rombuszokra vgjuk. Ss vzben kifzzk, leszrjk. Mly tlba helyezzk, vajjal s tejfllel zestjk s nhnyszor sszerzzuk.
Palacsinta
Hozzvalk 5 szemlyre: 25 dkg liszt, 2 dl tej, 1 tojs, 1 evkanl cukor, 1 dkg leszt, 1 evkanl tolaj
Elksztse: Meleg vzben feloldjuk a cukrot, a st, az lesztt, hozzadjuk a tojst s a lisztet, majd az egszet egyenletes llomny masszv keverjk ki. llomnya szerint a tsztnak a lngos alapanyagval megegyeznek kell lennie. A ksz tsztt meleg helyen kelni hagyjuk. Miutn felemelkedett, sszekeverjk s hagyjuk, hogy ismt megemelkedjen. Ezutn felforraljuk a tejet s jl elkeverve kis adagokban hozzadjuk az leszts masszt. A palacsintt forr palacsintastben kistjk. Azrt, hogy a palacsinta knnyen elvljon az ednytl, a tszthoz kevs tolajat is hozzadunk.
Bulmag
Hozzvalk 5 szemlyre: 6,1 dl tejfl, 16 dkg vaj, 8 dkg finomliszt, 10 dkg lekvr, 1,5 dl vz, friss gymlcs (alma vagy krte), mazsola, egy kevs s
Elksztse: A tejflt addig fzzk, ameddig vaj jelenik meg a tetejn, hozzadjuk a teavajat, lekvrt, friss gymlcst (almt, krtt), mazsolt, felfzzk, azutn hozzadjuk a cukrot, lisztet, egy kevs st, hideg vizet ntnk bele s felforraljuk. A ksz bulmagnak sr llomnya van, tetejn a kivlt vaj vkony rtegvel.
Ez az tel nagyon tpll, gyorsan elkszl s forrn is, hidegen is fogyaszthat.
Csokolds stemny
Hozzvalk 1 kg ksz stemnyhez: 65 dkg rtesliszt, 10 dkg teavaj, 28 dkg kristlycukor, 1 db tojs, 1,2 dl tej, 3 dkg kakapor, szdabikarbna
Elksztse: A tojst s a cukrot elkeverjk, hozzadjuk a vajat, a tejet, szdabikarbnt, lisztet, 2 dkg kakaport s egyenletes llomny tsztv keverjk. A ksz tsztt a maradk kakaporon kinyjtjuk. A tsztbl 1 - 1 1/2 cm tmrj hengert formzunk, ezt 3-4 cm hossz rudacskkra vgjuk. A megformzott stemnyt tolajjal kikent tepsibe tesszk s 180-200 C-on kistjk.
Kristlycukros pirog gymlcszzel
Hozzvalk 2 piroghoz: 40 dkg rtesliszt, 15 dkg kristlycukor, 22 dkg margarin, 2 db tojs, kshegynyi szdabikarbna, kshegynyi s, 30 dkg gymlcsz
Elksztse: A margarint, a tojsokat, a st, a szdabikarbont egyenletes llomny masszv keverjk, azutn hozzadjuk a lisztet s mg 2-3 percig keverjk. Az ovlis formra nyjtott tsztra rtesszk a lekvrt s a tszta szleit behajtva pirog formt adunk neki. A tetejt tsztbl kivgott figurkkal dsztjk. A kialaktott pirogokat tojssal megkenjk s 230-250 C-on kistjk.
Mazsols hromszgek
Hozzvalk 1 kg ksz stemnyhez: 50 dkg rtesliszt, 24 dkg margarin, 2 dl tejfl, vaniliscukor, s, kshegynyi szdabikarbna, 30 dkg mazsola, 1 db tojs
Elksztse: A margarint, a tojst, a tejflt, a st, szdabikarbont s a vaniliscukrot egyenletes llomny masszv keverjk, hozzadjuk a lisztet s mg 2-3 percig keverjk. A 1/2 - 1 cm vastagsgra nyjtott tsztra egyenletes rtegben felrakjuk a mazsolt, azutn msik rteg tsztval letakarjuk s hromszg alak formval kis hromszgeket vgunk belle. Sts eltt a hromszgeket tojssal kenjk meg s kistjk.
TEJES TELEK
Tarag
Hozzvalk: 1 l friss tej, 15 dkg tejfl
Elksztse: A friss tejet felforraljuk s addig fzzk, amg aranyszn hrtya nem keletkezik rajta. Ezutn hagyjuk 35-37 fokra lehlni, tejfllel megsavanytjuk s 2-3 rra meleg helyre tesszk, hogy megsavanyodjk.
A tarag ismtelt elksztshez hagyni kell egy adagot a korbban elkszlt termkbl s azzal lehet elvgezni a savanytst.
Urag
Hozzvalk: 1 l sr tejhez 2 evkanl liszt, s - zls szerint
Elksztse: Ksztshez a borjadzs utni msodik s harmadik fejs tejt hasznljuk. A tejet gzen keresztl tszrjk, hozzadunk egy kevs bzalisztet, st. Mindezt jl sszekeverjk, belentjk a kizsrozott serpenybe s betesszk a stbe. 10-15 perc mlva ksz az urag.
Csign
Hozzvalk: 3 l friss tejhez 0,5 l rgi csign
Elksztse: A csignt mindig ugyanabban az ednyben savanytjk s ismtelt elksztshez 1 pohrnyit hagynak az edny aljn.
A friss tejhez hozzadjuk a savanytt. 2-3 percig keverjk s 12 rra meleg helyre tesszk, hogy megsavanyodjon. dt, frisst italknt fogyasztjuk.
A tprtk nvelse s a savany z tomptsa rdekben tejflt is hozzadhatunk a csignhez. Egy pohr csignhez 1 evkanl tejfl adhat hozz.
ITALOK
Dzsomba (kalmk tea)
Hozzvalk 10 adagra: 4 dkg tealevl, 0,5 l tej vagy tejszn, 5 dkg vaj, 1,5 l vz, s, szerecsendi - zls szerint
Elksztse: A tealevelet felntjk hideg vzzel, felforraljuk s 5-10 percig forraljuk, azutn hozzntjk a tejet vagy tejsznt s jabb 5 percig forraljuk. Fzs kzben a tet 2-3 percenknt megkeverjk, azutn leszrjk, hozzadjuk a teavajat s a st, valamint a reszelt szerecsendit.
Szilkkben tlaljuk.
Lisztes tea
Hozzvalk 10 adagra: 4 dkg tealevl, 0,5 l tej, 2,5 dkg hj, 1,5 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1,5 l vz, s, szerecsendi - zls szerint
Elksztse: A tealevelet felntjk hideg vzzel, felforraljuk s 5 percig forraljuk, majd hozzadjuk a tejet s jabb 5 percig forraljuk. A lisztet birkahjon kln megpirtjuk addig, mg aranyos sznt nem kap. A lisztet feloldjuk a teval s beletesszk a leszrt teba, hozzadjuk a st, vajat s reszelt szerecsendit.
Szilkkben tlaljuk.
„Ltusz” ital
Hozzvalk: 1 l cukorsziruphoz: 3/4 l vz, 1 kg cukor, citromsav
1 l italhoz: 4 pohr forralt vz, 1 pohr szirup, 1/4 pohr sznez oldat
Elksztse: A cukrot belentjk a vzbe, felforraljuk s teljesen felolvasztjuk, leszrjk s 15-20 percig fzzk, idnknt levve a habjt. A vgn citromsavat adunk hozz.
A lehttt forralt vzbe belentjk a szirupot, a szinezt s jl elkeverjk. Az italnak arany sznnek kell lennie.
Az ital sznezsre s aromatizlsra citromhjfzetet vagy sfrnyfzetet lehet hasznlni, utbbi esetben az aromatizlshoz citromesszencit adunk hozz.
Kvital
Hozzvalk: 1 l cukorsziruphoz: 65 dkg cukor, 4,5 dl vz
A kvkivonathoz: 5,5 dkg kv, 1 pohr vz, 1 g citromsav
1 l italhoz: 1 pohr kvszirup, 4 pohr forralt vz